Keep it simple!

Vind je het ook niet interessant te zien hoeveel wijsheden in de (oude)taal verstopt zitten? Angst en … : het loopt je dun door de broek”; Woede en … “hij heeft er schijt aan”; Problemen die moeilijk op te lossen zijn en … “Het ligt hem zwaar op de maag”; Veel piekeren en “Hij pijnigt zijn hersenen”. Je kunt het allemaal lijfelijk ervaren dat men altijd al gelijk had. Maar misschien ook niet, want wij hebben er pillen voor en hoeven er niet bij stil te staan. Hoe apart gaan wij om met uitspraken als: “Van je fouten kun je leren”. Wat doen wij: Zo snel mogelijk op jonge leeftijd kinderen bijbrengen zo min mogelijk fouten te maken! Zo ook de wijsheid: “Hou het simpel, of zoals het in de huidige tijd hoort, “Keep it simple”. Dat is niet voor niets: “In de eenvoud herkent men de meester”; Knip het in hapklare brokken en je kunt het oplossen; Zoals ik de situatie zag was het een probleem; nu zie ik het anders en is het geen probleem meer! Het betekent dus dat de manier waarop je bij aanvang iets definieert bepaalt welk resultaat je kunt behalen, toch? Hoe komt het dan dat mijnheer Rinnooy Kan van de SER alles benoemd als complex? De gezondheidszorg is complex; het onderwijs is complex; de mobiliteit is complex etc. Door daar te starten bepaal je al (het gebrek aan) oplossingsmogelijkheden. Elke werker uit de gezondheidszorg, elke onderwijskracht, elke weggebruiker weet eigenlijk al waar je de oplossingen kunt vinden. Elke werker uit de gezonheidszorg kent “het verspil” aan tijd, personeel, bureaucratie etc. Elke onderwijskracht kent “het verspil” aan tijd, personeel, bureaucratie en onderwijsvernieuwingen. Elke weggebruiker kent “het verspil” aan tijd. Overal op de werkvloer hoor je oplossingen voor de problemen. Waar je ook bent. Het barst in Nederland van de originele oplossingen van de mensen die met de problemen te maken hebben. Ook op universiteiten en wetenschappelijke centra zijn er oplossingen te over. Het is niet zo complex! Wij maken het complex!
Dus kijk uit voor “Keep it simple” oftewel voor al te simplistische oplossingen: zij werken!
Anjo

Reacties

  1. Ron,

    Ik kijk graag met je mee, dans, heb lief, werk alsof, en vertrouw erop.

    Anjo

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence