De Horizon is er al!

Ik heb het woord Toeval al een tijdje vervangen door Synchroniciteit: “Gebeurtenissen vallen samen” en “Als je met elkaar op dezelfde golflengte zit, heb je echt contact”. Een mooi voorbeeld is het volgende. Al zappend kwam ik in een documentaire terecht over Detlef Petry, een oud collega psychiater uit Vijverdal. Aan het einde van de documentaire werd het hoofdgebouw, waar wij ons vreselijk aan ergerden, opgeblazen: Hem is gelukt wat ik graag wilde! In een gesprek een dag later met een collega bleek ook zij het gezien te hebben en: die moeten wij spreken! Gisteren was het zover en hebben wij elkaar na een 25 jaar weer gesproken. Detlef, wat is je geheim was de eerste vraag? Daar wilde hij niet aan; het was met elkaar; het was samen; het was geloof in de route; het was vertrouwen in de mogelijkheden van patienten en hun familie; het was de triade van behandelaar, patient en familie; het was Rehabilitatie / Presentie: oprechte acceptatie van de ander en er voor hem/haar zijn. En de voldoening van de opbloei van het hele systeem. Het was een genot rond te wandelen tussen de huisjes waarin de patienten nu wonen. Ook het weer ontmoeten van die patienten die ik ook nog kende en hulpverleners uit die tijd, die het nog steeds doen. Detlef heeft wel iets van de Indiaan uit “One flew over in the Coocoo’s nest”; breed, rustig en zorgvuldig pratend en een warm hart. Eigenlijk bepalen de kenmerken van de patient zijn behandeling en benadering. Vele instanties werken samen: ik noem het ontschotten en hij ontketenen. Dat laatste is beter. Het mode woord is ketenbenadering, maar men vergeet te ontketenen. Ook hij loopt tegen de consequenties aan van vervuilende ingrepen als Budgetten en verschillende financiele stromen, maar ook het invoeren van de DBC’s: verspil en “remmen en gas geven” tegelijk.
Kunnen wij van hem en de mensen om hem heen in de hele gezondheidszorg niet heel veel leren?
Een paar tips als je wil weten hoe het ook kan: Documentaire “Uitbehandeld maar niet opgegeven”Hof Filmproductions; Het boek “Onderweg” (www.onderweg.info, )opbrengst deels voor Stichting; de Stichting Horizon.
Het was een mooie dag en ik heb weer veel geleerd.

Anjo

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence