Wouter Bos en dienend leiderschap.

Even vooropstellen dat ik geen lid ben van een politieke partij of mij kan identificeren met welke partij dan ook.
Ik ben wel tegen armoede, voor gelijke verdeling van rijkdom, een oud dienstweigeraar, christelijk opgevoed in een communistische omgeving (Zaanstreek), veel gewerkt in Fabrieken, op het land etc. Dus ik heb wel een opvatting over een ideale wereld. Gisteravond bij Pauw en Witteman was Wouter Bos weer aan het woord. Wat ik dan jammer vind is dat zijn idealen, zijn motivatie, zijn sociale betrokkenheid, zijn visie en drive niet meer over de buhne komt. En wat mij vooral verwonderd is dat het gebeurt door een manier van discussieren die hij toch zou moeten herkennen. Mijn vader heeft mij als jonge jongen een boekje gegeven, Onzindelijk Redeneren geheten. Dat is wat je daar ziet gebeuren. De discussie gaat over de vorm (kinderopvang), niet over de essentie (ouders moeten beiden kunnen werken), niet over de intentie (de lasten gelijk verdelen). Wouter Bos breekt zijn belofte uit de verkiezingsperiode, maar dat doet hij in de vorm (gratis kinderopvang naar betaalde kinderopvang), maar niet in de intentie (kinderopvang om zoveel mogelijk ouders te laten werken). Over mevrouw Vogelaar wordt ook gesproken over de vorm, haar presentatie, maar niet over het echte werk en het contact met de mensen die het aangaan. Voor Wouter Bos wat tips. Lees Synchroniciteit van Jaworski. Maak je visie je volledig eigen, zodat het ook in je lijf gaat zitten. Ga achter deze visie staan en straal uit waar je voor staat. Ga niet in discussie over de vorm, de procedures, de uitwerking. Ga weg van elke “verdedigende” opmerking of discussie: er valt niets te verdedigen als de intentie goed is. Ga over op een (oprecht) vragende vorm van discussieren. Ook in vragen kun je (verbindende)boodschappen en ideeen neerzetten. Spreidt de vragen van heel open naar meer gesloten.
Het zou leuk zijn als de mensen in onze maatschappij die niet mee willen doen met de verrechtsing, de polarisering en de polemiek over van alles en nog wat weer een stem krijgen die ook zuiver, helder en duidelijk is. Overigens wat doen die media adviseurs en spindokters eigenlijk?

Anjo

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence