Een Idee van Entiteit, Identiteit.

“De man is zijn identiteit kwijt!”

Dit was de titel van een artikel wat ik las.

Op zich interessant om te lezen dat ik, man zijnde, mijn identiteit kwijt ben. Misschien is het ook wel zo. Als ik het artikel lees dan staat er dat de man niet meer weet wie hij nu eigenlijk is.

Dan verschijnt er een lijstje met de volgende zaken: is hij een macho? iemand die carriere maakt? rationeel is? nuchter en recht door zee? een beetje egocentrisch? pragmatisch en oplossingsgericht? competitief? thuis komt en het vlees snijdt, maar meer ook niet?

Of is hij iemand die: empatisch is? in is voor een goed gesprek en een luisterend oor heeft, met een groot geduld en ook kan Luisteren, Samenvatten en Doorvragen? zacht en romantisch is? voor iedereen klaar staat en zorgzaam is? de tafel dekt, afhaalt, de vaatwasser vult? de kinderen naar bed brengt en voorleest? stof afneemt en zuigt inclusief het lappen van de ramen?

Het lijkt erop dat de man zijn identiteit niet kwijt is, maar dat hij niet kan voldoen aan het eisenpakket van de huidige “geemancipeerde” vrouw: hij moet voldoen aan ALLE kenmerken die hierboven zijn genoemd.

Het domme is dat hij daar ook allemaal aan wil voldoen (als hij althans zijn identiteit kwijt is).

Het is een cirkel die is ontstaan, denk ik.

Door de emancipatie lijkt de vrouw haar identiteit kwijt te zijn en daarop reagerend stelt zij eisen aan de man, waarop hij zijn identiteit kwijt raakt. En dan ook nog zegt: Je moet wel jezelf blijven!

Je ziet dit terug op datingsites: alle vrouwen zijn perfect; hebben in ieder geval hun rugzakje op orde; niemand rookt meer en drinkt zeker niet te veel. Iedereen sport, houdt van sport, natuur, cultuur, lezen etc. De vrouwen zijn perfect, maar de mannen ook.

Zo worden wij nooit meer gewoon verliefd op een lelijke man of vrouw, waar iets aan mankeert. Wij hebben een checklist waar de ander aan moet voldoen.

Wij realiseren echter met zijn allen niet dat identiteit gewoon is: Een Idee van Entiteit.

Wij hebben de illusie dat wij een entiteit zijn en daarom geven wij betekenis daaraan of aan onderdelen daarvan.

Het is een verademing te weten dat wij allemaal gelijk zijn: Kijk maar naar het lijstje van eisen; dat geldt voor man en vrouw.

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence