Ethiek van de koude grond.

Het nieuwe denken is nog niet wijd verspreid.

De vraag is welke infectie het gaat winnen: het oude denken of het nieuwe denken; het machts- en bezit denken of het samen delen en samen oplossen?
De worsteling / crisis van de overgang in Evolutie? Obama die het nieuwe denken probeert in te voeren, eerst door Republikeinen te winnen voor zijn plannen, maar als dat niet lukt wordt ook hij boos: risico van strijd (=oud).
Maar in ons landje ook.

Bankiers die hun bonus toch willen hebben en niet begrijpen dat de pensioengerechtigden, die minder pensioen gaan krijgen en mogelijk pas op hun 67ste AOW en meestal zwaarder (fysiek) werk hebben, dat niet begrijpen en boos worden.

Ook Bos begrijpt deze ethiek niet helemaal en wordt boos=oud. Het was toch: Samen de schouders eronder; samen delen?

Ethiek wordt soms ingewikkeld gemaakt, mogelijk door macht of ?.

Een psychiatrisch patient wordt verdacht van twee, mogelijk vier moorden. De kliniek (Parnassia) weigert inzage in het behandelingsdossier en de moorden kunnen niet worden opgelost.

Dan komt de ethiek om de hoek; de ethiek van de zwijgplicht / het beroepsgeheim. Maar hoe zit het dan met de nieuwe slachtoffers. De nabestaanden die levenslang onzekerheid krijgen over hoe hun geliefden zijn gestorven. Hoe zit het dan met recht van spreken en het Algemeen belang? Wat is de recidief kans? Je kunt toch als arts met een arts van de politie (of het Pieter Baan Centrum) het dossier inzien op de punten: Heeft hij het gedaan? Is er een kans op recidief? Zijn de antwoorden negatief, dan geen gegevens naar buiten. Is het antwoord prositief dan geen gegevens naar buiten, maar de gewone rechtsgang.
Soms lijkt ethiek een ander doel te dienen dan: Samen oplossen en respect voor een ieder, dader en slachtoffer, machthebber en ondergeschikte, directeur en medewerker.

Een beetje Ethiek van de Koude Grond.

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence