Lastig: De Burger aan het stuur van zijn gezondheid!

Het lijkt er op dat de medische wereld nog niet helemaal gewend is aan de trend dat burgers aan het stuur willen staan van hun eigen gezondheid.

Er is veel commotie over het feit dat slechts 60% van de populatie aan jonge vrouwen zich laten vaccineren tegen het humane papilloma virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Bij Pauw en Witteman werd door de RIVM alle gepubliceerde bezwaren door alternatieve organisaties weggewuifd als onzin.

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken krijgt een veeg uit de pan; deels terecht wegens het advies vitamine A en foliumzuur te slikken, hetgeen niet sterk is onderbouwd.

Minister Klink zegt ook terecht dat Ouders en meisjes vrij zijn te kiezen voor vaccinatie of niet. Hij hoopt echter dat ze zich baseren op deugdelijke wetenschappelijke informatie. Daar kan hij voor zorgen!

Uiteraard kan de burger alleen zijn eigen gezondheid sturen als hij ook de juiste informatie krijgt en dat is niet het geval.

Welke organisatie wordt geaccepteerd als deze kritisch kijkt naar de nu geboden informatie? De organisatie ” Wat artsen je niet vertellen? Ook niet.

Het is niet zo vreemd dat wij wat argwanend zijn naar de informatie die wij van de medische wereld krijgen, gezien de persoonlijke ervaringen, maar ook de ervaringen met de invloed van de farmaceutische industrie.

Men moet zich goed realiseren dat de ontwikkeling van een vaccin heel veel geld kost. Is het onderzoek eenmaal op gang, dan is het ook moeilijk te stoppen.

Toch zijn in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde artikelen verschenen die forse kanttekeningen plaatsten bij deze vaccinatie en het tijdstip van invoering: Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2001-4 en Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:987-92. Overigens zijn deze artikelen te vinden bij de NVKP.

Even wennen dus: de Burger staat aan het stuur van zijn eigen gezondheid en de medisch wereld heeft de verantwoordelijkheid om objectieve informatie te geven, zonder belangenverstrengeling en met oog voor andere, niet westerse geneeskunst.
Bij oncologie in het Erasmus MC hebben ze dat heel goed begrepen, inclusief de communicatieve vaardigheden.

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence