Onverklaarde genezingen geen prioriteit?

Je brein als medicijn

Ik was met een vriend in Italië. Gezellig even bij een restaurantje, wat heet, iets eten. De eigenaar was een persoonlijke vriend van mijn vriend. Het eten was heerlijk en lekker lokaal.

De baas / kok was een vriendelijke rustige (!) Italiaan van ongeveer 55 jaar. ” Anjo, het is wel een wonder dat hij nog naast je kan zitten”. Hoezo?

Toen kwam het verhaal: De man stond een jaar daarvoor naast een gasfles die explodeerde. Hij was voor het grootste deel (>= 60 %) derdegraads verbrand. KAN NIET, riep ik uit. Toen kreeg ik de foto’s te zien van een verbrande man met infuus en al. Dit kun je niet overleven!

Het verhaal ging verder. Het hele dorp had besloten te bidden tot Padre Pio (mij volledig onbekend, maar een heiligverklaarde pater) om genezing te vragen voor deze man. Drie maanden later was hij bij mijn vriend in Amsterdam(!)(?). De man liet ook nog zijn benen zien: wel fors gepigmenteerde huid op de benen als laarzen, maar geen littekens of contracturen. Wonderbaarlijk en met eigen ogen gezien.

Daarna heb ik veel gelezen over wonderbaarlijke genezingen, maar daar zit veel vage en onduidelijke documentatie tussen en ook veel koppelingen met religie.

In onze westerse geneeskunde spreken wij liever over onverklaarde genezingen, maar laten die (voor zover ik kan nagaan) behoorlijk liggen als het gaat om gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Over Lourdes is wel veel geschreven (Patrick Theillier) en o.a. de heer Gerrit de Bont die al enkele malen onverklaarbaar genezen van prostaatkanker terugkwam.
Ook zijn er veel meldingen van kankerpatiënten die ” onverklaarbaar” genezen zijn. Er zijn ook andere wonderen: Tsutomu Yamaguchi, de Japanner die beide atoombommen overleefde. Zijn zoon, die er 1 overleefde, is wel op 59 jaar aan kanker overleden.
Er is ook een muizenstam die bij onderzoek is gebruikt en die als maar geen kanker kreeg.

Zou het niet goed zijn en mogelijk een prioriteit moeten hebben om al dit soort gevallen grondig wetenschappelijk te onderzoeken? Eigenlijk zou onderzoek naar de mogelijkheden van genezing door het eigen lijf prioriteit moeten hebben boven onderzoek naar het bestrijden van ziekte als die er al is, toch?

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence