4 mei ????? !!!!!!

De dodenherdenking was vandaag, maar ook de verjaardag van mijn oudste dochter. Leed en lief, heel lief.

Als ik zo luister en kijk heb ik naast het vorige en het kijken naar de herdenking zeer gemengde gevoelens. Mijn vader kwam terug uit Mannheim, lopend, en zocht zijn vroegere vriendin, in Leiden. Hij vond haar, verpleegster, op een feestje. Daaruit ben ik geboren. Romantiek!!!! Maar toch?

Op het moment dat mijn assistent promoveerde op PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) realiseerde ik mij dat mijn Vader dat ook had; toeval? synchroniciteit? Ik weet het niet meer.

Ik heb veel meegemaakt met mijn Vader en spreek er nog over met mijn moeder (85+), maar ik voel mij niet, zoals in de reportage, een eerste generatie slachtoffer. Ik zou ook geen krans willen leggen als eerste generatie slachtoffer. Wel een krans voor hen die hebben gezien, gevoeld, gehoord, geroken wat mensen elkaar kunnen aandoen.

Ik voel mij meer een ervaringsdeskundige: zijn verhalen(s’nachts als de nachtmerries er weer waren) waren helder, gedetailleerd, ruikbaar, voelbaar, zichtbaar. Maar ik voelde, hoorde, zag en rook een beetje, zijn hoop dat de mensheid niet zo was, dat het ook altijd beter kon worden, en dat de mens in de kern eigenlijk goed is.

Door die boodschap voel ik mij geen eerste slachtoffer generatie, maar de eerste hoop generatie: het gaat beter, het wordt beter; de mens is goed (in de kern); ” een systeem heeft de neiging zichzelf in stand te houden” en alles wat ik ervan heb gemaakt.

Dit schreef ik in 2009.
Nu in 2022 is er veel gebeurd. Vele oorlogen ook met als huidige de Oekraïnse.

Het herdenken van WOII lijkt niet veel effect te hebben gehad en er lijkt naast corona een wereld epidemie aan ongelijke uitruil van belangen te zijn ontstaan waarbij macht en geld bepalend is.

Ik voel mij geen eerste hoop generatie meer. 

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence