Psychiatrie in 2012 de straat op.

Het kabinet (mw.Schippers) heeft de eigen bijdragen voor GGZ hulp in 2012 verhoogd.

Het kabinet snijdt in de toenemende kosten van de geestelijke gezondheidszorg. Het kabinet wil onder meer laagdrempelige psychologische hulp aanbieden door “e-health”: een online gesprek met een therapeut.

Door de maatregelen wil het kabinet bereiken dat er een verschuiving plaatsvindt van de tweedelijns naar de goedkopere eerstelijnszorg. Een ander doel is dat patiënten in hun omgeving worden behandeld in plaats van in een instelling.

Voorbeeld 1: Voor een eerstelijns gesprek met een psychotherapeut betaal je 20 euro. Voor een E-health contact 50 euro????
De effectiviteit van E-health is nog lang niet goed onderzocht. Uit eerdere onderzoeken zijn succesfactoren van Psychotherapie o.a. de juiste klik met de therapeut en de juiste keuze van therapie. Daarnaast is verbale communicatie slechts 30% van de totale communicatie. De rest mis je dus als E-therapeut. Effectief? Bevorderen van E-health?

Voorbeeld 2: Als je langer dan 31 dagen vrijwillig wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek moet je 145 euro per maand betalen en een eigen bijdrage van 200 euro per jaar. Dit betekent dat alle chronische patiënten, die meestal een heel laag inkomen hebben of geen inkomen, zich niet meer vrijwillig kunnen laten opnemen, omdat het niet te betalen is. Het resultaat, wat al in deze maand gezien wordt, is dat het aantal gedwongen opnamen gaat toenemen. Ook zul je zien dat in de komende maanden, want een gedwongen opname heb je niet zomaar, meer chronische patiënten op de straat zullen gaan zwerven. Het aantal dakloze chronische patiënten gaat toenemen. Wie gaat dat betalen?

Dit zijn geen bezuinigingsmaatregelen, maar kosten verhogende maatregelen die ook nog mensonterend en discriminerend zijn ten opzichte van patiënten met lichamelijke ziekten.

Niet om over te lachen, toch?

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence