Ik ben Gelukkig Onzeker

Heel vaak in mijn leven als consultant/ coach ontmoette ik mensen die met de klacht kwamen: “Ik ben heel onzeker” en “daar heb ik veel last van.”

Vrij snel kwam ik met de vraag: “weet je dat zeker?” en dan was de reactie altijd: “ja dat weet ik zeker”.

Ik reageerde dan met: “Ik wou dat ik daar zo zeker van was”.

Dit leverde bijna altijd een soort nieuwe werkelijkheid op die kansen gaf om anders naar jezelf te kijken, naar de werkelijkheid en mogelijke oplossingen voor de problemen.

In de loop van de tijd, luisterend naar mezelf, maar ook naar de mensen om mij heen zoals kinderen, aanhang, vrienden, kleinkinderen, familie en vele anderen, bleek eigenlijk wel iedereen onzeker te zijn.

Ik ontdekte dat het iets heel belangrijks is: “onzeker (kunnen) zijn”.
Volgens mij is onzekerheid in zekere zin (Yep!) net zoals angst essentieel. Het is een gevoel dat je niet kunt missen: angst waarschuwt en geen angst is “bijna” dood.

Net als angst kun je dat gevoel proberen te verbergen, te maskeren of te vervangen.
Daar zit hem nu de kneep: angst en onzekerheid is een gevoel en een gevoel is ongelijk aan de mens.

Probeer Onzekerheid maar weg te werken door gedrag.
Mogelijkheden genoeg: stoer doen, goed leren redeneren, controleren, alles regelen, de teugels in handen houden, “een slag voor zijn”, “grote mond hebben”, “de wijsheid in pacht hebben”, zoveel mogelijk weten etc.

Jammer: al dit gedrag kan het gevoel niet verbergen: “ieder (gevoelig) mens prikt daar doorheen”.

En het grote nadeel is dan dat je daardoor nog meer een onzeker gevoel krijgt.

Hou er dus maar mee op het gevoel van onzekerheid te verminderen door gedrag en net als angst heeft het een functie.

Onzekerheidsgevoelens maken je nederig, stellen je daardoor in staat vragen te stellen, geven je de kans de ander zijn werkelijkheid te begrijpen, geven je de ruimte je een grotere variatie aan oplossingen toe te staan, maken je creatief en associatief.

Milton Erickson zei: “Als je het niet meer weet is er een kans op een nieuw idee”.

Sinds ik besef dat ik mij echt vaak onzeker voel en mag voelen voel ik mij gelukkiger.

Laat wat van je horen

Villa with private swimming pool

Fayence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
Living room with fireplace, open kitchen; ceramic and all equipment + American fridge ; 3x 2 ps bedrooms with bath and Jacuzzi ; 2 bedrooms with 2 x 1 bed ; walk-through shower. Garden on the South...
Vakantiewoning Fayence